Belangrijke Feiten over Koolhydraten en Koolhydraatarm Eten

Hoe meer je over voeding gaat leren, hoe beter je zult begrijpen hoe koolhydraten je lijn kunnen beïnvloeden. Als je naar informatie gaat zoeken om te weten hoe het nou precies zit, en wat je nou echt nodig hebt om gezond te eten, kan het zijn dat je veel tegenstrijdige informatie tegen komt, “wat zijn koolhydraten?” is daarom een belangrijke vraag om te beantwoorden.

Vaak ook is informatie compleet verkeerd geinterpretreerd of worden zinnetjes in studies helemaal uit hun verbrand getrokken, wat natuurlijk weer allerlei foute conclusies tot gevolg heeft en vaak er toe leidt dat informatie over koolhydraten niet geheel duidelijk is.

Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal sites waarop koolhydraatarme diëten totaal verkeerd worden uitgelegd met de conclusie dat ze dus gevaarlijk zijn. Het is dus heel erg belangrijk om alle informatie te bekijken en niet zomaar iets aan te nemen, alleen omdat iemand het op het Internet heeft gepubliceerd.

De Koolhydraatarmdieetwijzer.com is opgezet juist met het doel om allerlei fabeltjes en mythes te doorbreken, zodat je uitgebreidere informatie hebt over wat koolhydraten zijn, wat ze doen en hoe je wel gezond kan afvallen met behulp van een koolhydraatarm dieet.

In dit artikel worden een aantal belangrijke feiten behandeld over koolhydraten zodat je beter weet wat wel en niet klopt.

Feit 1 Koolhydraten Betekent Suikers

Behalve een kleine groep koolhydraten die vooral uit vezels bestaan die niet worden omgezet naar glucose voordat ze de dikke darm bereiken, worden alle koolhydraten omgezet in een vorm van suiker.

Zetmeel of de zogenaamde complexe koolhydraten zijn niets anders dan langere schakelingen van suiker. De enige vraag hier is hoelang het duurt voor de suiker in onze bloedstroom terecht komt. Veroorzaakt het koolhydraatrijk voedsel een snelle, hoge stijging van de bloedsuikerspiegel of wordt het over langere periode afgebroken? Helaas is het zo dat de meeste vormen van complexe koolhydraten in de eerste categorie valt en dus voor een snelle bloedsuikerspiegel stijging zorgt.

Feit 2 Niet Alle Koolhydraten Zorgen Voor Stijging van het Bloedsuiker

Zoals je waarschijnlijk al lang weet, zijn zetmeelvrije groenten en veel van het fruit onze grootste vriend als we het hebben over een gezond eetpatroon. Deze voedingsmiddelen bevatten heel veel essentiele vitaminen, vezels en mineralen waar we gewoon niet zonder kunnen en die dus echt in een gezond eetpatroon thuis horen.

Nou wordt er vaak gezegd dat men niet genoeg groente mag eten gedurende een koolhydraatarm dieet en dat fruit helemaal uit den boze zou zijn, maar vaak is die gedachten gang gebaseerd op misinformatie. Heel veel koolhydraatarme diëten stimuleren juist het eten van groente en fruit, er worden alleen richtlijnen gegeven welke men het beste kan eten gedurende de eerste fases van zo´n dieet, en welke beter later weer opgenomen kunnen worden, om het afvallen te bevorderen.

Feit 3 Er is Plaats Voor Peulvruchten in een Koolhydraatarm Dieet

Vooral in de wat strengere periode van je dieet, wordt je geacht ook peulvruchten te laten staan, maar zodra je in de buurt komt van je streefgewicht, zul je worden aangespoord om rustig aan te gaan experimenteren met peulvruchten. Peulvruchten passen eigenlijk heel goed in een koolhydraatarm dieet, omdat de koolhydraten die ze leveren heel langzaam worden opgenomen en dus niet de hoge pieken veroorzaken.

Maar, men moet er wel mee oppassen, omdat niet ieder mens hetzelfde reageert op het zetmeel in peulvruchten, vandaar dat wordt gezegd dat men het beste kan wachten met het toevoegen van peulvruchten, totdat het gewicht stabieler is. Vanuit de positie van een stabiel gewicht kan men dan gaan experimenteren en beetje bij beetje weer peulvruchten eten.

Feit 4 Zetmeel in Granen Is Niet Altijd Zo Goed Als Je Zou Denken

Nou is ons al die jaren verteld dat we vooral maar granen moeten eten omdat het zo geweldig zou zijn voor onze gezondheid. En ook al is dat tot op zekere hoogte waar, het probleem zit hem in het feit dat bijna alle producten die we eten waar granen in verwerkt zitten, zo zijn bewerkt dat de lange suikerketens vast zijn doorbroken door de producent door het te malen.

Dit betekent dat het oorspronkelijk langzaam vrijkomende zetmeel, nu veel sneller een weg vindt in onze bloedbaan met alle gevolgen van dien. Vooral als het gaat om de groep granen (rijst erbij inbegrepen) is het belangrijk om te kijken hoe JOUW lichaam erop reageert en of je het wel of niet makkelijk kan toevoegen aan je eetpatroon, of dat het juist een dikmaker voor je is. Daarom wordt deze groep vaak even buitenspel gezet, vooral tijdens het begin van een koolhydraatarm dieet, juist zodat je naderhand écht kan bekijken hoe je lichaam erop reageert, als je het beetje bij beetje weer terug brengt in je voedingspatroon.

Als je toch koste wat het kost granen en rijst wilt blijven eten, is het vooral aan te raden hele granen te eten, zonder dat ze kompleet zijn vermalen en de zetmeel meteen in een keer vrij komt.

Ben Jij Van Plan op je Koolhydraten Te Letten?

Nog een snelle aanbeveling als je van plan bent een koolhydraatarm dieet te volgen of er juist al mee bezig bent: Zorg dat je genoeg vezels eet. Vezels zijn goed, vooral de onoplosbare vezels die in veel groenten zitten en die er voor zorgen dat je darmen goed blijven werken.
Een van de nadelen die vaak wordt genoemd van het koolhydraatarme dieet, is dat je verstopt zou raken en niet meer naar de wc zou kunnen gaan. Dit kan gebeuren als je te weinig water drinkt en niet genoeg onoplosbare vezels eet. Bekijk in dat geval het aantal groene bladgroenten dat je eet per dag, want waarschijnlijk zit je daar te laag.

Verder kan het ook verstandig zijn om een tijdje physillium vezels te gaan gebruiken, zodat je zeker weet dat je voldoende onoplosbare vezels in je eetpatroon hebt zitten, zelfs zonder veel koolhydraten te eten.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.