Het Doel Van Het Koolhydraatarme Dieet

Vaak wordt de vraag gesteld wat een goed dieet is om te kunnen afvallen, en het probleem bij die vraag, is dat mensen zich vaak focussen op een kortere periode om af te vallen. Nadat hun dieet is afgelopen, gaan ze dan vaak weer over op manier van eten, die er toentertijd voor zorgde dat ze met overgewicht te maken kregen.

Het doel van de meeste koolhydraatarme diëten, is niet alleen om af te vallen, maar om dat op zo´n manier te doen, dat je het gemakkelijk aan kunt passen aan je levensstijl, het optimale gezondheid nastreeft en dat je na de periode van afvallen, op een gezond streefgewicht kunt blijven.

Er wordt over het algemeen veel nadruk gelegd, op de kwaliteit van het voedsel, afwisseling, essentiële voedingsstoffen en als dat op enig moment tijdens het dieet nodig blijkt te zijn, worden en supplementen aangegeven, die je kunnen helpen de voordelen van het dieet optimaal te benutten.

Over het algemeen ligt de focus bij koolhydraatarme diëten niet op het aantal calorieën dat je eet, maar bijvoorbeeld op het aantal grammen koolhydraten. Dit komt omdat er vaker een hoger percentage eiwit wordt gegeten, wat meer vult en honger langer doet weghouden, plus er wordt een groot aantal groentes gegeten met een lage GI waarde, waar zo wie zo weinig calorieën in zitten.

Hieruit vloeit voort, dat men over het algemeen zo wie zo minder calorieën binnen krijgt, zodat het niet nodig is, ze te tellen. Wees er wel van bewust, dat als je eventueel op een zogenaamd plateau komt en je gewicht niet naar beneden gaat voor langere tijd, je het beste een paar dagen even bijhoudt hoeveel en wat je nou precies eet, en toch even nakijkt of je niet extreem veel calorieën binnenkrijgt, want teveel is natuurlijk nooit goed!

Vaak wordt er ook gezegd, dat je door het volgen van een koolhydraatarm dieet niet genoeg afwisseling krijgt. Misschien zal dat ook best wel zo zijn in een aantal gevallen, als mensen een dieet naar hun eigen hand willen buigen en alleen maar een bepaalde groente en een bepaald stuk vlees eten en verder niets. Over het algemeen is het echter zo, dat men juist meer variatie gaat aanbrengen in het eten en meer gaat experimenteren, om juist lekkere en afwisselende gerechten klaar te maken en dan ook automatisch genoeg essentiële voedingsstoffen binnen gaat krijgen.

Ben je onzeker over de aantallen die je binnenkrijgt, dan is het advies weer even een tijdje alles op te schrijven wat je eet, niet zo zeer om strenger te gaat eten, maar juist als controle moment, zodat je ziet of je overal voldoende van binnen krijgt, en of je eventueel andere groentes of zo moet gaan eten.

Volgens dr. Atkins zou een grote groep van de bevolking er goed aan doen om geraffineerde koolhydraten links te laten liggen (zoals witbrood en suiker, de producten met een hoge glycemische index). Deze gedachtegang wordt nu steeds vaker ondersteund door endocrinologen (hormoon specialisten), cardiologen, diabetes specialisten, nutritionele geneeskundigen en vooraanstaande autoriteiten op het gebied van de metabolisme van koolhydraten en vetten.

De algehele belofte van de meeste koolhydraatarme diëten is daarom ook niet alleen een gezonde voeding, maar een gezonde manier van leven, al dan niet ondersteund door voedingssupplementen, mochten die nodig zijn in jou persoonlijke geval.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.