Het Koolhydraatarm Dieet En De Invloed Van Insuline

Het koolhydraatarm dieet is gebaseerd op het stabiel houden van insuline in je bloed. Insuline wordt ook wel eens het “vetopslag hormoon” genoemd, omdat het in directe lijn staat met hoe je lichaam energie verwerkt en opslaat.

Een zeer vereenvoudigde uitleg van hoe het bloedsuiker insuline regulatie systeem werkt is als volgt: koolhydraten (zetmeel en suikers zoals aardappelen, meel, witte suiker, rijst, maizena, fructose etc) worden omgezet tijdens de spijsvertering in een vorm van suiker dat glucose heet.

Het stijgende niveau van glucose in je bloed zorgt er voor dat de alvleesklier het hormoon insuline vrijlaat. Het is de taak van insuline om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De insuline treedt als het ware op als een schakel in het proces waarbij overtollige glucose wordt verwijderd uit de bloedbaan, en als het niet onmiddelijk nodig is voor energie, wordt het omgezet in vet om op te slaan in je lichaam voor later gebruik. (Je kent die vetopslagplaatsen vast wel… billen, buik, heupen etc!)

In feite was deze vetopslag extreem nuttig voor onze voorouders, in de eerste stadia van de mensheid. Het heeft de mens in staat gesteld te overleven, zelfs ten tijde van onregelmatige en onvoorspelbare maaltijden. Helaas is dezelfde vetopslag in onze moderne tijd, waar een overdaad aan koolhydraatrijk voedsel heerst, helemaal niet meer zo nuttig.

Onze lichamen zijn niet ontworpen om te worden gevoed met de zeer geraffineerde en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals witte suiker, bloem, aardappelen, bonen, pasta en rijst, zoals we die nu kennen als basisvoedsel in onze westerse wereld.

Het kan zijn, dat ons lichaam uiteindelijk zich wel aanpast en evolueert om een dergelijk dieet rijk aan koolhydraten goed te kunnen verwerken, maar dat kan nog miljoenen jaren duren en niet de relatief korte periode die we nu dit soort types en hoeveelheden koolhydraatrijk voedsel eten.

Wat Doet Insuline in Ons Lichaam

Het resultaat is voor velen, dat er een constante stroom van insuline in ons bloed aanwezig is, dat 4 belangrijke gevolgen heeft:

  • Het vergemakkelijkt het opslaan en vasthouden van de overtollige energie, waardoor je makkelijk aan komt, maar moeilijk af kunt vallen.
  • Als reactie op een koolhydraatrijke maaltijd wordt er teveel insuline vrijgelaten, waardoor je bloedsuikerspiegel te laag wordt en je weer snel honger krijgt. En omdat koolhydraatrijk voedsel je de snelste boost kan geven, is dat vaak het aangewezen voedsel wat men eet om de bloedsuikerspiegel even snel te boosten, waardoor dus een vicieuze cirkel ontstaat.
  • Je kan insuline resistent worden, wat betekent dat je lichaam steeds meer insuline moet produceren om hetzelfde effect te krijgen. Het continue teveel produceren van insuline is gevaarlijk voor de alvleesklier; als je niet meer voldoende insuline kunt afscheiden is diabetes het gevolg.
  • Er is steeds meer bewijs dat aantoont dat constant hoge niveaus van insuline in je bloed de grote boosdoener is wat betreft hart- en vaatziekten, zowel in diabetici als in mensen die geen diabetes hebben.

Het is dus belangrijk om je insuline en bloedsuiker gedurende de hele dag zo stabiel mogelijk te houden. Vaak zegt men dit te doen door meerdere keren per dag kleinere porties te eten, zodat de hoeveelheden insuline die vrijkomen lager zijn. Maar het kan veel effectiever gedaan worden, door die voedingsmiddelen die een grote insuline reactie teweeg brengen te minderen zodat deze keten van vetopslag doorbroken wordt en er niet meer energie in het lichaam wordt opgehoopt.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.