Het Koolhydraatarm Dieet En Ketose

Een van de dingen die je tijdens een koolhydraatarm dieet zult meemaken, is ketose.

Door de inname van koolhydraten te beperken tot een vrij laag niveau, kan je je lichaam stimuleren om in plaats van overtollige energie op te slaan op je heupen, de vetvoorraden aan te gaan spreken om genoeg energie te verkrijgen om je dagelijkse leven te leiden.

Voor mensen die hoognodig een paar extra kilo´s kwijt moeten, is dat natuurlijk erg voordelig, omdat hun het overtollige vet dan door hun lichaam verbrandt wordt, met gewichtsverlies als gevolg. Zodra je lichaam aan de nieuwe vorm van energieverbruik is gewend en effectief energie kan halen uit het vet, betekent dat men niet langer last heeft van een honger gevoel.

Deze aanloop periode duurt over het algemeen hooguit 48 uur, waarna men in “ketose” komt en je lichaam is dan niet langer compleet afhankelijk van energie die door voedsel wordt aangeleverd, maar zal eerder de vetreserves opmaken.

Ketose is een ophoping van ketonen in je lichaam doordat er te weinig verbranding van koolhydraten plaats vindt. In plaats daarvan gaat het lichaam vetzuren verbranden, waardoor de overmaat van ketonen wordt gevormd. Deze ketonen verlaten je lichaam via de urine.

Je kan makkelijk weten of je in ketose bent, door ketostix te gebruiken om je urine te testen, maar vaak weet je het zelf al door een metaalachtige smaak en een fruitachtige aceton geur in je mond.

Er wordt wel eens beweerd dat deze ketose de lever overbelast en zelfs dat het spierweefsel afbraak stimuleert, iets wat je ten alle tijden tegen wilt gaan. Maar, de ketogenese die hierboven wordt uitgelegd, komt alleen voor als een bijproduct van vetafbraak. Het breekt dus geen spierweefsel af, en al helemaal niet als er voldoende proteïnen in het dieet zitten.

De voorstanders van koolhydraatarme diëten zullen juist in ketose willen zijn, omdat hun vetreserves dan worden aangesproken als energiebron. Het is dan ook een normaal onderdeel van het metabool proces en werd door onze voorouders gebruikt om aan energie te komen in tijden dat er weinig tot geen voedsel voor handen was.

Een interessante waarneming zal zelfs een gedachte die nog bij velen leeft ontzenuwen, namelijk dat sporters die intensief trainen een koolhydraatrijk dieet nodig hebben. Verschillende studies hebben al aangetoond dat dat niet zo is, maar dat er alleen een aanpassingsperiode nodig is van een aantal weken, zodat het lichaam van de sporters zich heeft ingesteld op de nieuwe situatie en dan uiterst effectief direct energie kan opnemen uit eventuele vetreserves in het lichaam. Het uithoudingsvermogen wordt in de ketose staat niet verminderd, velen sporters beweren zelfs al het tegenovergestelde.

Hoe weet je dat je lichaam in ketose is?

Dit is vrij makkelijk te testen met de ketostix, kleine urinestrips waarmee je thuis kunt testen of er al ketonen vrij komen in je urine. De strips hebben allerlei kleine blokjes die de hoeveelheid ketonen aanduiden, hoe donker het uiteinde van het stripje kleurt nadat je het in je ochtendurine hebt gehouden, hoe meer ketonen er vrij komen. Je bent óf wel, óf niet in ketose, en het maakt verder niet uit hoeveel ketonen er vrij komen.

Zodra er ketonen in je urine zitten vanwege een koolhydraatarm dieet, is je lichaam bezig met het afbreken van het vet om om te zetten in energie, en zolang je niet veel te veel calorieën naar binnen werkt, betekent dit, dat je vet af zult vallen.

Als laatste nog dit, ook al heeft keto-acidose niets met koolhydraatarme diëten te maken, is het toch belangrijk hier te vermelden, omdat vele mensen beweren dat het koolhydraatarme dieet gevaarlijk is, vooral ook vanwege de ketose. Dit wordt beweerd omdat er velen het verwarren met keto-acidose, een medische aandoening die op kan treden bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) als wel bij alcoholvergiftiging. Deze twee vormen, ketogene en keto-acidose zijn echter verschillend.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.