Koolhydraatarme Diëten Niet Alleen Goed Voor Gewichtsverlies

Er wordt zoveel gepraat over afvallen met een koolhydraatarm dieet, dat het makkelijk is om te vergeten dat er nog veel meer voordelen zitten aan het eten van een koolhydraatarm dieetschema, dan alleen afvallen.

Er zijn een aantal ziektes en gezondheidsproblemen die aanzienlijk kunnen verbeteren of zelfs vermeden worden, als je een koolhydraatarm dieet eet:

  • Diabetes
  • Hartziektes
  • Syndrome X
  • PCOS
  • Acne
  • Voedsel intoleranties
  • Voedsel allergieën
  • Gist gerelateerde ziektes (zoals candida)

Diabetes

In het beste geval, kan het hebben van een constant hoog insulinegehalte het je moeilijk maken om af te vallen of op een gezond gewicht te blijven. Maar als de overproductie van insuline continue aan de gang blijft, en je cellen insuline resistent worden, dan zul je steeds meer en meer insuline moeten gaan produceren om hetzelfde effect te krijgen.

Op een gegeven moment zal de alvleesklier de strijd opgeven en niet meer voldoende insuline aan kunnen maken, wat betekent dat je dus te maken krijgen met type 2 suikerziekte.

Diabetici worden op dit moment geadviseerd om een dieet te volgen dat laag is in glycemische waarde, maar hoog in koolhydraten. Echter, dr. Atkins was slechts een van een groot aantal medisch specialisten die geloofden dat de meeste gevallen van suikerziekte type 2 kunnen worden behandeld, of dat het zelfs kan worden teruggedraaid, door simpelweg de oorzaak van het probleem te vermijden. Dit zou dus leiden tot een koolhydraatarm dieet, om suikerziekte te verhelpen.

Hartziekte

Volgens een groeiend aantal bewijzen wordt het steeds duidelijker dat een constant hoog niveau van insuline een belangrijke rol speelt tijdens het veroorzaken van schade, die uiteindelijk leidt tot hart- en vaatziekten. Het is juist de insuline dat het probleem vormt en niet een hoge inname van vet, wat tot nu toe vooral werd gedacht.

Het baseren van je dieet op koolhydraten, zoals op dit moment door de meeste internationale gezondheidsdiensten wordt aangeraden, is dus eigenlijk een advies dat ongewild juist hart-en vaatziekten in de hand werkt.

Syndroom X en PCOS

Het eten van een dieetschema dat vooral laag in koolhydraten is, wordt steeds vaker gezien als een goede manier om verschillende insuline gerelateerde ziektebeelden te verhelpen of verbeteren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het X Syndroom (een groep symptomen die een hoge risico op hartziekten dragen) en PCOS (polycysteus ovarium syndroom).

Acne

Een aantal dermatologen gelooft nu dat tiener acne in relatie staat tot insuline niveaus. Een koolhydraatarm dieet zal zeer waarschijnlijk worden aanbevolen op het moment dat deze link echt bewezen wordt.

Voedsel allergieën, intoleranties en gist overgroei

Problemen met voedsel worden vaak gezien als oorzaak van een gezondheidsproblemen door vele voedseldeskundigen. Veel chronische problemen zouden ook terug geleid kunnen worden, zoals hoofdpijn, candida, indigestie, artritis, overgewicht en het prikkelbare darmsyndroom. Verder zijn er ook verschillende huidproblemen die vooral door voedsel intoleranties worden voortgebracht, vaak zelfs zonder dat men zich er van bewust is.

De meeste van de boeken over koolhydraatarme diëten zullen een hoofdstuk hebben dat gaat over deze voedselallergieën en hoe er mee om te gaan. En men zal vaak zien dat door juist de koolhydraten te verminderen, vele andere probleempjes ook verdwijnen, zonder dat dat eigenlijk het hoofddoel was.

Als je hoofd reden van het volgen van een koolhydraatarm dieet afvallen is, dan zul je zeker merken dat dat vrij makkelijk gaat, zolang je de regeltjes volgt. Maar je zult waarschijnlijk andere dingen ook gaan merken, namelijk dat je minder last hebt van je gewrichten, of dat je meer energie krijgt.

Veel mensen zullen in het begin last hebben van hoofdpijn, maar dat trekt over het algemeen weg, zodra je begint te wennen aan een andere manier van eten. Vaak wordt je huid stralender en zachter en eventuele huidproblemen worden minder. Allemaal dingen die direct het gevolg zijn van het veranderen van je dieet.

Zodra je echter in de buurt van je streefgewicht komt, is het aan te raden niet meteen weer de oude draad op te pakken. Ook al denk je er over om alleen een koolhydraatarm dieet te volgen om af te vallen, zorg dat je de positieve draai die je hebt gegeven aan je leven, niet teniet doet.

Het minste wat je zou kunnen doen, is om er voor te zorgen de terugschakeling naar meer koolhydraten rustig aan te pakken. In plaats van het totale percentage of grammen te verhogen met allerlei verschillende producten, kun je bijvoorbeeld iedere week 1 nieuw koolhydraatrijk product toevoegen aan je eten, zodat je kan kijken hoe je lichaam er op reageert.

Misschien kom je er wel achter dat je eigenlijk helemaal niet zo goed met granen om kunt gaan, en kies je er voor glutenvrij te blijven eten. Of misschien kom je er achter dat je een lactose intolerantie hebt, die een directe impact heeft op je gewicht, terwijl je wel gewoon alle andere dingen kunt toevoegen zonder probleem.

Pas dan zul je pas echt merken waarom het koolhydraatarme dieet zo´n geweldige verbetering aan kan brengen in je leven, en er misschien voor kiezen, gewoon lekker door te blijven gaan met het dieet dat het beste voelt voor jou persoonlijk.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.