Lage GI Dieten en De Gelijkenis met het Koolhydraatarme Dieet

Misschien heb je ooit al wel een van een laag GI Dieet gehoord en gedacht dat het hetzelfde is als een koolhydraatarm dieet. in dit artikel zullen we het verschil behandel en de raakvlakken, zodat je beter weet wat er bedoelt wordt.

Er zijn een aantal bekende dieten die tot de lage GI dieten behoren:

  • Het GI Dieet
  • LOW GI Dieet Revolutie
  • Het Goede Koolhydraten Plan
  • Goede Koolhydraten VS Slechte Koolhydraten
  • NutriSystem Nourish
  • Simple 0 to 1 GI Dieet
  • Glycemic Index Made Simple

Niet alle diëten die zijn gebaseerd op het gebruik op lage glycemische principes, zien zichelfs als een laag glycemisch dieet. Twee voorbeelden daarvan zijn het Montignac dieet en het South Beach dieet. Het Montignac dieet was vooral heel erg populair in Canada en Frankrijk, maar heeft ook in Nederland een behoorlijke tijd in de top gestaan van alle diëten. Om het nog verwarrender te maken, zijn er een aantal koolhydraatarme diëten die ook de glycemische index gebruiken in de eerste fases.

Hoe Werken GI Diëten

De basis focus van het GI dieet is net als bij het koolhydraatarme dieet, het stabiel houden van insuline en bloedsuikerniveaus. Maar, in plaats van zich vooral te richten op grammen of percentages koolhydraten, wordt er vooral naar de glycemische index gekeken van voedsel.

De glycemische index is een manier om te meten hoe snel het voedsel je bloedsuiker doet stijgen en je insuline doet vrijkomen. Een hoge glycemische index zal je bloedsuiker concentratie sneller doen stijgen, wat een grotere lading insuline tot gevolg heeft.

Het gebruik van de GI om bloedsuiker niveaus te anticiperen heeft een aantal nadelen, vooral omdat men vaak verschillende producten eet met een verschillende index, en omdat het glycemisch effect ook afhangt van portiegrootte, bereidingswijze, hoeveelheid vetten, vezels, eiwitten en andere zaken.

Het grote verschil tussen het GI Dieet en koolhydraatarme diëten, is dat je meer zetmeelrijke groentes mag eten, plus fruit, puelvruchten en volkoren granen, terwijl je de meeste koolhydraatarme diëten dat pas “toestaan” na een striktere beginperiode te hebben afgesloten.

Dus tijdens het GI dieet mag je wel alle koolhydraten blijven eten, maar op een zeer gecontroleerde manier, terwijl je bij het koolhydraatarme dieet, eerst een grote groep koolhydraten mindert en pas in een later stage, beetje bij beetje gaat eten en bekijkt hoe het je beinvloedt.
Een voordeel van de koolhydraatarme diëten is echter, dat het makkelijker wordt om voedselallergieën en intoleranties op te sporen, juist omdat je eerst een aantal voedingsmiddelen elimineert en die pas later een voor een weer gaat eten. Zo kun je precies leren wat je lichaam wel en niet kan verwerken.

Comments are closed.

We doen ons best deze website zo up to date mogelijk te houden, maar het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of verwijzingen naar incorrecte informatie. De inhoud van deze website is bedoeld als puur informatief. Als u problemen heeft met uw gezondheid, dient u daar contact over op te nemen met de desbetreffende artsen en gezondheids instellingen. De informatie op deze website kan niet gebruik worden als vervanging voor een juiste gezondheidszorg en als deze informatie gebruikt, doet u dat geheel op eigen risico. Het doel van deze website is materiaal aan te bieden over verschillende koolhydraatarme dieten en voeding in het algemeen. Als er over producten gesproken wordt, kan het zijn dat we daar affiliatie commissie over ontvangen, maar dat zal niet onze mening beinvloeden.